Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op 25 januari 2020 opent G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children, in aanwezigheid van verschillende leden van The Ummah Chroma. De installatie gaat gepaard met een uitgebreid programma van masterclasses, live performances, filmvertoningen en gesprekken tijdens IFFR, van 23 januari tot en met 2 februari 2020. 

G/D THYSELF

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children, is geïnspireerd op The Ummah Chroma’s korte film AS TOLD TO G/D THYSELF (2019). De film gaat nader in op spirituele ervaringen, die veelal tijdens de jeugd worden opgedaan. Een jeugd die mogelijk op zichzelf onschuldig is, maar die tevens pijn, plezier en overgave kent.

Met de installatie in Het Nieuwe Instituut wil The Ummah Chroma een rituele ruimte bieden, daarbij voortbouwend op de verschillende overpeinzingen in de film, zoals over een opvoeding van vrije Zwarte kinderen. Voor het inrichten van de ruimte wordt geput uit verschillende culturen en tradities en de bezoeker wordt uitgenodigd diverse vormen van spiritualiteit te ervaren. 

Het project beoogt niet minder dan een sacrale ruimte in Het Nieuwe Instituut te realiseren, waarbinnen men zowel individueel als collectief in aanraking kan komen met aspecten van metafysische transcendentie, spiritualiteit en verschillende vormen van zelfexpressie. De installatie van The Ummah Chroma is tevens een open uitnodiging aan de verschillende gemeenschappen in Rotterdam om deze vooral ook te benutten voor eventuele, eigen rituelen en tradities.

Gedurende de looptijd van de installatie zullen kunstenaars en ontwerpers - ondermeer uit Rotterdam zelf - een bijdrage leveren aan het project, waardoor de ruitme stapsgewijs zal transformeren.

De installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is van 23 januari tot en met 28 juni 2020 te zien in Het Nieuwe Instituut.

Over The Ummah Chroma

The Ummah Chroma bestaat uit cinematograaf Bradford Young (de eerste Afrikaans-Amerikaanse cinematograaf die genomineerd is voor een Academy Award, voor Arrival), regisseurs Terence Nance (HBO’s Random Acts of Flyness), Jenn Nkiru (de film Black to Techno, in opdracht van Frieze en Gucci; Beyoncé en Jay Z’s APESHIT), editor Marc Thomas (Black America Again) en gerenommeerd artiest, componist en producent Kamasi Washington. Hun eerste werk, in samenwerking met Lauri Faggioni (production designer Michael Gondry’s The Science of Sleep, Dave Chapelle’s Block Party) en Erin Wile (creative producer), is de korte film AS TOLD TO G/D THYSELF, die dit jaar op het Sundance Festival in première ging en alom werd geprezen.

De interdisciplinaire en collectieve werkwijze van The Ummah Chroma is exemplarisch voor een opkomende artistieke praktijk waarin dominante wereldbeelden ter discussie worden gesteld, om plaats te maken voor alternatieve geschiedenissen en niet-discriminerende werelden. G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is de eerste installatie van The Ummah Chroma en hun eerste project in Nederland.

Over Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is het Nederlands instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut organiseert tentoonstellingen, lezingen en fellowships, voert onderzoeksprojecten uit en publiceert de uitkomsten ervan, en ontwikkelt internationale programma’s. Alle activiteiten van Het Nieuwe Instituut zijn gebaseerd op de beginselen van ontwerp en innovatie – twee concepten die innig verbonden zijn met veranderende waardesystemen en conflicten. De uitnodiging aan The Ummah Chroma om een ruimtelijke installatie te ontwerpen die geïnspireerd is op hun film AS TOLD TO G/D THYSELF, volgt uit het onderzoek van het instituut naar de politiek van hedendaagse videocultuur, als publieke ruimte voor activisme en emancipatie, door maatschappelijke kwesties en verhoudingen zichtbaar te maken, en alternatieve werkelijkheden voor te stellen.

Over International Film Festival Rotterdam

Met bijna 330.000 bezoeken en meer dan 2.400 aanwezige filmprofessionals is IFFR een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows maken Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 49ste editie vindt plaats van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari 2020. Meer informatie via IFFR.com.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeld kunt u contact opnemen met Moetoesingi Schmidt via email: press@hetnieuweinstituut.nl of telefoon +31(0)6 57 98 13 88.

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is mede mogelijk gemaakt door:

Het Nieuwe Instituut
The Ummah Chroma
Marina Otero Verzier (Director of Research), Katía Truijen (Senior Researcher)
Lauri Faggioni
Erin WIle
Maud Vervenne
International Film Festival Rotterdam
Stichting Bevordering van Volkskracht