Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In veel Aziatische landen staat genderdiversiteit onder spanning. Transgenders, queers en anderen die buiten de traditionele genderhokjes vallen, worden er gemarginaliseerd en gediscrimineerd. Voor hun rechten wordt niet opgekomen. Het hardnekkige idee leeft dat queercultuur uit het westen zou komen en niet verenigbaar is met Aziatische normen en waarden. Toch is juist de stigmatisering ervan een overblijfsel van het kolonialisme. Van oudsher was er binnen verschillende religieuze rituelen en praktijken immers wél ruimte voor genderfluïditeit. In sommige culturen werden transgenders en interseksuelen als heilig beschouwd: omdat zij zowel de mannelijke als vrouwelijke identiteit belichaamden, zouden ze dichter bij god staan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bissu-priesters in Sulawesi’s Bugis-cultuur, de hijras in Zuid-Azië en de nat kadaw in Myanmar. Pas onder invloed van westers kolonialisme werden dergelijke praktijken pervers bevonden en verboden. 

Sacred Beings nodigt uit om verder en vrijer na te denken over vormen van gender die van de norm afwijken. Door de hedendaagse wereld te verbinden met het verleden en de verbeelding wil het programma een plek terug claimen voor de queer, de androgyne mens, de transgender, de seksloze en anderen die niet passen in de binaire genderindeling in Aziatische culturen (en daarbuiten).

Sacred Beings is een programma van Young Curator Darunee Terdtoontaveedej.

Het Sacred Beings-programma van Young Curator Darunee Terdtoontaveedej voorziet de hedendaagse queercultuur van een nieuwe context. Hoe krijgt genderfluïditeit en spiritualiteit vorm buiten het westerse blikveld? Tijdens dit openingsevenement gaat Mongoolse queeractivist Anaraa Nyamdorj in gesprek met artiesten die werk in Sacred Beings vertonen. Wat is hun perspectief op gender buiten de westerse context?

De Thaise regisseur Sarnt Utamachote, leden van studio WangShui en Samoaans beeldend kunstenaar Tanu Gago gaan met elkaar (en het publiek) in gesprek. Onderwerpen zijn onder meer het verschuivende historische aanzien ten opzichte van gender non-conformerende personen in Azië, de LGBTQ-bewegingen in Azië en de valse aanname dat LGBTQ-bewustzijn een westers uitvinding is.

De paneldiscussie wordt afgesloten met een transfiguratieperformance van Raoni Muzho Saleh, wiens korte film Becoming Another is opgenomen in het Sacred Beings-programma. Na de talks en performances is er een borrel.

 

 

datum
26/01/2020
tijd
14:30
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

toegang gratis

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is mede mogelijk gemaakt door:

Het Nieuwe Instituut
The Ummah Chroma
Marina Otero Verzier (Director of Research), Katía Truijen (Senior Researcher)
Lauri Faggioni
Erin WIle
Maud Vervenne
International Film Festival Rotterdam
Stichting Bevordering van Volkskracht