Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Dean Bowen levert de tweede bijdrage met het gedicht DON'T LET THEM BURN (a dark lullaby for black babies in burning cities). Bekijk eerdere afleveringen van de driedelige serie Reflecties.

Dean Bowen (1984) is dichter, performer en psychonaut. Hij houdt zich bezig met de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe deze zich verhoudt tot een politieke en maatschappelijke positionering. Zijn debuutbundel Bokman is lyrisch, bevlogen en woedend; een persoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. Hij ontrafelt op magnifieke wijze zijn eigen rouw en grieven die zich op verschillende continenten afspelen. Daarbij rakelt hij vergeten geschiedenissen op en ontleedt hij de structuren die ons politiek onderdrukt houden. Hoe blijf je als individu overeind tussen al die mechanismen?

Dean Bowen publiceerde op de online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Tirade, Revisor en de Gids. Zijn krachtige voordracht maakt hem een graag geziene gast bij verscheidene woordkunstpodia in zowel binnen- als buitenland. Het bracht hem naar Zuid-Afrika, de VS en Slowakije. Bowen won de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut Bokman, werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs.

Reflecties ontvangen en delen?

Als je de reflecties wilt ontvangen, stuur dan een email naar gdthyself@hetnieuweinstituut.nl, met daarin je adres en of je de brief op papier of per e-mail wilt ontvangen, voor 14 augustus 2020. Het aantal fysieke brieven is beperkt en wordt verstuurd naar wie zich het eerst aanmeldt.

Ontvangers worden uitgenodigd om ook de eigen reflectie op papier te delen met anderen en / of deze te verzenden naar bovenstaand e-mailadres. De reacties op het gedicht van Dean Bowen zullen op deze pagina gedeeld worden.

Reflectie #2.1

In samenwerking met openbare basisschool het Landje en International Film Festival Rotterdam start Het Nieuwe Instituut in juli 2020 met een driejarig project dat zich richt op film-, mediakunst en erfgoed. Dean Bowen schreef naar aanleiding van G/D THYSELF het gedicht Altaar voor leerlingen uit groep 3, 4 en 5. Filmmaker Bouba Dola verwerkt dit gedicht in een visuele boodschap. De reflecties van de leerlingen hierop vormen de eerste aanzet van hun persoonlijke 'archief van verbeelding'. Het werk van beide kunstenaars en de reacties van leerlingen zijn vindbaar in Reflectie #2.1.

datum
19/06/2020
tot
14/08/2020
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis online of per post te volgen
 

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is mede mogelijk gemaakt door:

Het Nieuwe Instituut
The Ummah Chroma
Marina Otero Verzier (Director of Research), Katía Truijen (Senior Researcher)
Lauri Faggioni
Erin WIle
Maud Vervenne
International Film Festival Rotterdam
Stichting Bevordering van Volkskracht