Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Scroll en ontdek G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children

Juist nu mensen over de hele wereld door de coronapandemie gedwongen worden om in quarantaine te gaan, zichzelf af te zonderen en afstand te nemen van anderen, is de behoefte aan rituelen van samenzijn, solidariteit en verbondenheid sterker dan ooit. Het Nieuwe Instituut presenteert de komende maanden een online programma in de geest van de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children die The Ummah Chroma in het gebouw aan het Museumpark in Rotterdam heeft ingericht. De verschillende activiteiten, waaronder rituele performances en meditaties, zijn gebaseerd op uiteenlopende spirituele en culturele tradities. 

Het Nieuwe Instituut is in 2018 een onderzoek gestart naar videocultuur en haar rol als publieke ruimte voor activisme en emancipatie. Binnen deze context is het kunstenaarscollectief The Ummah Chroma (Terence Nance, Jenn Nkiru, Marc Thomas, Kamasi Washington, Bradford Young) uitgenodigd om een fysieke ruimte in Rotterdam te realiseren, geïnspireerd op hun muziekfilm AS TOLD TO G/D THYSELF (2019).

De film ontvouwt zich als een niet-lineaire, kosmische reis tussen jeugd en ouderdom en is opgenomen in Baltimore (VS). Geïnspireerd door de rijke geschiedenis van deze stad, visualiseert The Ummah Chroma verschillende ervaringen die de bloei van de Zwarte cultuur en gemeenschap laten zien; bevrijdende beelden die recht doen aan de overwinningen van de emancipatoire creatieve geest van de regio.

Deze overwinningen hebben echter hun prijs: gesocialiseerd worden als 'anders', respectabiliteitspolitiek (meepraten met de politieke meerderheid als overlevingsmechanisme) en de gewelddadige reactiviteit van witte ‘angst’ maken hier ook deel van uit en zijn bovendien onderdeel van de wereldwijde Zwarte ervaring. Zo ook in Rotterdam - zusterstad van Baltimore – waar meer dan twee derde van de jongeren een migratieachtergrond heeft. De stad kent een meerderheid van minderheden die dagelijks worden geconfronteerd met institutionele witte suprematie, ondersteund door hyperkapitalisme. 

De rituele ruimte G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children, is de eerste installatie die The Ummah Chroma heeft ontworpen en tevens hun eerste project in Nederland. Met een eigen zintuiglijke taal die voortkomt uit de interdisciplinaire en synergetische praktijk van het collectief, beoogt de installatie een sacrale ruimte in Het Nieuwe Instituut te realiseren, waar je in aanraking kan komen met verschillende vormen van spiritualiteit, zelfexpressie, Zwarte toekomsten en retro-causaliteit.

Rotterdamse, en (inter)nationale kunstenaars en collectieven zullen door middel van rituelen, performances, filmvertoningen, masterclasses en lezingen een bijdrage leveren aan de installatie.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

23/01 – 27/08/2020

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

woensdag — zondag
11.00 — 18.00

 

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is mede mogelijk gemaakt door:

Het Nieuwe Instituut
The Ummah Chroma
Marina Otero Verzier (Director of Research), Katía Truijen (Senior Researcher)
Lauri Faggioni
Erin WIle
Maud Vervenne
International Film Festival Rotterdam
Stichting Bevordering van Volkskracht