Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Scroll en ontdek G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children

Hun liefde voor muziek bracht de leden van The Ummah Chroma bij elkaar en vormt het uitgangspunt van de gedeelde visie op basis waarvan zij thema’s als transcendentie, spiritualiteit en zelfexpressie verkennen. Hun eerste wapenfeit als collectief was de korte muzikale film AS TOLD TO G/D THYSELF uit 2019.

De installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children bouwt voort op de thematiek, krachtige beeldtaal en geïmproviseerde soundtrack van de film. De rituele ruimte vormt ook een afgeleide van bespiegelingen die in de film werden aangestipt, over het grootbrengen van vrije Zwarte kinderen bijvoorbeeld. De ruimte verenigt elementen van bezieling uit verschillende culturen en tradities. Gedurende de looptijd van vijf maanden nodigt het collectief andere kunstenaars en ontwerpers uit om een eigen bijdrage te leveren met passende ‘spirituele strategieën’.  Hierdoor transformeert de ruimte ook stapsgewijs. De installatie van The Ummah Chroma is tevens een open uitnodiging aan de verschillende gemeenschappen in Rotterdam om deze vooral ook te benutten voor hun eventuele rituelen en tradities. In lijn met de manier van werken die het collectief hanteert, stimuleert het ook bezoekers om samen te reflecteren en met elkaar te onderzoeken hoe zij de ruimte voor hun eigen spirituele strategieën en behoeftes kunnen inzetten.

De interdisciplinaire en collectieve werkwijze van The Ummah Chroma is exemplarisch voor een opkomende artistieke praktijk waarin dominante wereldbeelden ter discussie worden gesteld, om plaats te maken voor alternatieve geschiedenissen en niet-discriminerende werelden. G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is de eerste installatie van The Ummah Chroma en hun eerste project in Nederland..

Op 25 januari 2020 opende G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children, in aanwezigheid van verschillende leden van The Ummah Chroma. Van 23 januari t/m 2 februari 2020 werd de installatie geactiveerd met een uitgebreid programma bestaande uit live-optredens, filmvertoningen, masterclasses en talks tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De installatie  is tot en met 28 juni 2020 te zien in Het Nieuwe Instituut.

Voor vragen over deze installatie neem contact met ons op via gdthyself@hetnieuweinstituut.nl

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

23/01 – 28/06

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

dinsdag — woensdag
11.00 — 17.00

donderdag
11.00 — 21.00

vrijdag — zondag
11.00 — 17.00

 

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is mede mogelijk gemaakt door:

Het Nieuwe Instituut
Marina Otero Verzier (Director of Research), Katía Truijen (Senior Researcher)
The Ummah Chroma
Lauri Faggioni
Erin WIle
International Film Festival Rotterdam
Stichting Bevordering van Volkskracht